Ju mer jag lär mig om skogsträdgårdsodling desto tydligare blir det att allt börjar med jorden. Utan Moder Jord – inget liv. Utan en bördig jordmån – ingen hållbar skogsträdgård.
Passande nog är det nu nymåne i Oxens tecken. Om jag förstår de astrologer jag lyssnat på rätt så betyder det att det just detta månvarv kommer att vara extra gynnsamt att starta någonting nytt i fysisk mening. Och vad är väl mer fysiskt än en kompost?!
Jordmånen vid stugan idag
Jordmånen vid stugan består till stor del av grus och sten. Men eftersom mina morföräldrar ”odlat” gräsmatta på båda sidor av det som en gång var en grusgång, så finns där också ett jordlager under gräset. Så vitt jag kunnat se är den jord som finns rik på mull. Marken sluttar från den nivå där husen står och ner mot den sida av gården där infarten är. Det vill säga åt väster.
Nere på den lägre delen av gården finns ett sankt område. Idag växer där bland annat ett par gamla björkar och en hög tall, som alla bidrar till att det ändå är relativt torrt där. Min tanke är att så småningom skapa en damm där för att hålla vatten kvar på gården.
På den högre nivån skulle jag också kunna gräva en ”swale” (eng.). Det vill säga ett slags dike som en gräver längs med en viss marknivå för att hålla kvar vatten, istället för som ett sluttande dike som är till för att avleda vatten.
Skogsträdgårdsbloggen har tre hela inlägg om detta. Där beskriver Philipp Weiss också att det finns en diskussion om att det bör vara behovet på platsen som avgör om en ”swale” behövs och att det inte bara ska byggas en för att det ”hör till” Permakulturdesign. I mitt fall känns dammen mer prioriterad.
Jordmagi – eller konsten att skapa jord
Jag kommer att ta hjälp under året med att avverka en del av de träd som växer på gården för att öka solintaget (jag återkommer till det i ett senare blogginlägg). Därför är det inte möjligt att börja plantera några frukt- och nötträd där ännu. Först gjorde det mig frustrerad eftersom jag vet att det är träd som behöver längst tid för att etablera sig och börja ge frukt.
Sen insåg jag att det finns massor jag behöver göra för att förbereda marken. Förhoppningsvis kan trädfällningen gynna det eftersom jag kommer att kunna få tillgång till massor av egen träflis. Och träflis är guld när det gäller att skapa ny, bördig jord att plantera i har jag förstått.
Kartong och träflis
Det allra vanligaste sättet att bereda ny odlingsbar jord inom Permakulturkretsar tycks vara att täcka marken med kartong och träflis. Särskilt när utgångspunkten är en utarmad jord eller, som i mitt fall, en gräsmatta. Jag har förstått att det är viktigt att blöta kartongen och träflisen och eventuellt annat kompostmaterial som används. Dey hjälper nedbrytningsprocessen att komma igång så fort som möjligt. I alla fall om det är en odlingsbar yta som skapas.
Många använder dock också samma metod för att täcka gångar mellan odlingsbäddar t ex och då är det ju istället bra om nedbrytningen går sakta kan jag tänka.
Jag inte har inte någon träflis själv nu till att börja med. Men jag funderar på att höra mig för med någon lokal trädfällningsfirma om de kan tänka sig att sälja eller ge bort flis. Det skulle också vara möjligt att hyra eller låna en flismaskin och ta rätt på den rishög som redan ligger på baksidan av stugan.
Kompost för framtiden
I samma anda; att allt börjar med jorden, känns det klokt att redan i vår påbörja en rejäl kompost någonstans på gården. Utedasset är en eldriven mulltoa som redan nu producerar en liten mängd kompost varje år. Mulltoan har två behållare. En av dem används under säsongen och en står en bit bort för kompostering. Jag behöver inspektera förra årets behållare för att se om den behöver någon åtgärd. Om allt funkar som det ska så har jag kanske några litet kompost där senare i sommar. I Sex månader ska den stå innan jag kan använda innehållet som jordförbättring enligt bruksanvisningen.
För att få en större mängd kompost att jobba med kommande år tänker jag testa att lägga upp en rejäl hög med blandat träflis, gröna växtdelar och kanske hästgödsel om jag får tag på det. Det senare är egentligen inte nödvändigt.
I ett av sina Youtubeklipp visar Forever Food Forest tre metoder för att skapa kompost. a) en stor hög av träflis b) träflis och gröna växtdelar och eventuellt kökskompost i t ex en planteringsbädd eller någon slags öppen kompost-behållare c) torra bruna löv som läggs i hög eller i plastsäckar och blöts. Det behöver sen göras lufthål i säckarna innan de försluts. Sen berättar hon att de kan de förvaras så i 6 till 12 månader för att blir till kompostjord.
Jag har dålig erfarenhet av att göra kompost sedan tidigare. Provade en gång att göra en av kompostgaller och kartong, men lyckades inte hålla den nog fuktig. Så det blev ingen jord. Därför lockar det med en enklare om än ”stökigare” metod – som en stor hög av löv, flis och gräsklipp.
Månadens manifestationer
Nymåne betyder här i bloggen ett fokus på vad jag vill manifestera den närmaste månaden. Så vad vill jag så för frön eller sätta igång nu i Beltanesäsong? Vad vill jag ska växa fram under det kommande månvarvet?
Baserat på mina insikter om vad som är viktigt och möjligt just nu kommer jag att fokusera på följande:
- Vårrensning och kompost: Jag kommer att fortsätta hjälpa till med vårrensning och granhäcksklippning i trädgården. Eftersom jag vet att det finns en hel del torra löv att räfsa, så tänker jag använda dem som grund till den blivande varmkomposten.
- Nya kontakter: Det vore också bra att kontakta den lokala trädfällningsfirma som jag sett reklam för på den lilla anslagstavlan vid postlådorna längs vägen till stugan. Både för att höra om pris och möjlighet till avverkning och om de har träflis de vill bli av med.
- ”Secon hand”-plantering: Slutligen vill jag se om jag kan hitta ätliga eller på annat sätt nyttiga växter på min hemma-tomt och hemma hos mor och far. Växter som kan få flytta ner till stugan. Hemma vet jag till exempel att vi har Vallört – vilket enligt Groblads Permakultur ska vara en fantastisk ”chop-and-drop”- och gödningsvätske-växt!
Som avslutning…
…kan jag konstatera att maj månad – Beltanesäsong – blir en period för att starta skogsträdgården i det lilla, men från grunden; med en kompost, nya kontakter och om-plantering av redan tillgängliga växter. Det känns bra.
Jag behöver grunda mig och vistas mycket i naturen just nu. Det behövs mycket tankearbete på jobbet och jag har känslomässigt tunga saker att hantera privat. Ibland behöver vi bli lite extra hållna av Mamma Jord. Just nu är det en sån tid i mitt liv. Allt liv börjar med jorden <3
Vad har du för erfarenheter av att skapa ny jord eller att göra kompost? Kommentera gärna!
Tror att innehållet kan vara till glädje för någon mer? Dela inlägget i dina sociala medier och följ CaMP på Instagram!
Blessed be,