Lammas – en skördefest

Det är Lammassäsong och jag har firat min första skördefest i stugan! Lammas infaller den 1 augusti och härrör egentligen från en kristen skördefest. Namnet, som betyder brödmässa används dock även i nyhedniska kretsar. Bland häxor brukar högtiden även kallas den första skörden. Den andra skörden är Mabon/Höstblot eller Höstdagjämningen och den tredje är Samhain/Alvablot eller Hels afton.

Lughnasadth

Lughnasadt är ett Keltiskt namn som används för denna högtid. Det har då att göra med firandet av solguden Lugh. En gud förknippad med ljus, hantverk och skicklighet. Firandet av Lugh sägs vara en fest för att hedra hans fostermamma, skördegudinnan Tailtiu. Enligt legenden dog Tailtiu av utmattning när hon förberedde marken för odling och jordbruk. Så egentligen kanske det är hennes namn som skulle ha varit i centrum kan jag tänka. Du kan läsa mer om denna och andra Keltiska traditioner kopplade till årshjulet på Celtic fusion Designs hemsida.

Lammas i nordisk tradition?

Jag har lite svårt att identifiera mig med både det kristna och det Keltiska ursprunget till denna högtid. Det borde rimligen ha firats någonting även här i Sverige och Norden när det var dags för skörd tänker jag. Det är ju även vid denna tid dags att påbörja årets slåtter. I år har jag också förstått att många skördat mängder med kantareller redan :))

Kloka Gumman skriver så här om Lammas i sin blogg:

Lammasfirande kan se olika ut!

En av mina absoluta favorithäxor på Youtube är Bex, en tysk kökshäxa med kanalen The Witches’ Cookery. Hon har gjort flera videor med recept, ritualer och hantverk till var och en av de åtta högtiderna i årshjulet. Lammas har hon behandlat minst tre gånger redan 🙂 Här är en av hennes videor som tar upp Lammas/ Lughnasadt.

I år firade jag Lammas tillsammans med min son, som var med mig i stugan några dagar. Vi hade en enkel skördefest där vi bakade lite smulpajsdeg i Airfryern och serverade med nyplockade bär och vispad grädde. Jag tog också del av en onlineceremoni med @avalonyogini. Det kändes fint att kunna fira tillsammans med fler likasinnade, även om det var online.

Förra året bakade jag inspirerad av The Witches’ Cookery ett Lammasbröd med ett magiskt sigill på och lagade svampsoppa som jag och familjen åt tillsammans till lunch. Jag skapade också ett altare där Moder Jord och den gula färgen stod i centrum.

Att baka eget bröd är i sig en magisk handling, men det finns ju också gott nybakat bröd att köpa om orken eller tiden inte räcker till. Det går precis lika bra att dela ett köpebröd med någon en tycker om i så fall tänker jag. Var och en firar efter sin förmåga!

Kanske har du inte ett altare ännu. Kanske det inte är något för dig, men du känner ändå att det vore fint att uppmärksamma Lammas? Då kan det räcka att tända ett ljus, kanske plocka en bukett i högtidens färger, sätta dig i stillhet framför ljuset och uppmärksamma dig själv på vad just du har att vara tacksam för i ditt liv just nu.

Vad kan associeras med Lammas?

Om vi ser till vilken aspekt eller vilka delar av Gudinnan som aktualiseras, så fortsätter vi nu att vandra med gudinnor som förknippas med modrande eller moderskap, som vid Litha. Men nu är det alltså fokus på skördegudinnor och gudinnor kopplas till jorden. Mer om det strax.

Symbolik och fokus i det magiska arbetet

Som jag nämnt ovan så kan färgen gul, men även guld och lite bruna toner associerat till denna högtid.  Här skiljer det sig åt mellan olika gudinnetraditioner. Men det årshjul jag vandrat är inspirerat av Avalontraditionen i Glastonbury och där är olika uttryck för skörd och de mogna sädesfälten viktiga symboler.

pexels-photo-265216-265216.jpg
Foto: Pixabay

Tittar vi på vad som är i fokus Vid Lammas, så handlar det om att visa uppskattning och tackasamhet för det vi skördat hittills i våra liv. Det kan såklart handla om sånt du planterade som frön i ditt liv vid Imbolc. Eller att tacka för den skörd av mer traditionell sort som vi kanske får möjlighet till om vi odlat grönsaker, frukt eller bär.

Men detta är också ett fint tillfälle att se på allt vi åstadkommit i livet. Själv har jag tänkt mycket på vad jag lärt mig. Både färdigheter, sånt jag praktiskt fått möjlighet att lära mig och all kunskap jag fått genom mina akademiska studier och genom mitt utforskande av den ickeordinära verkligheten på olika sätt.

Jag har också uttryckt min tacksamhet för stugan och för att jag kan få den hjälp jag behöver med det jag vill åstadkomma här. Detta är förresten det allra första blogginlägget som skrivs i stugan <3

Modrandets och Skördens gudinnor

Gudinnor som har med skörd att göra är t ex Ker, Demeter, Isis, och Inanna. På mitt altare i stugan har jag en figurin av Den Stora Modern – hon som är ursprung till allt liv. Henne tillverkade jag förra sommaren som en av uppgifterna då jag vandrade årshjulet i Haggans År. På bilden nedan, som föreställer mitt hemma-altare, syns en Moder Jord-statyett som jag på ett magiskt sätt fann och köpte på en liten loppis i Jämtland förra sommaren <3

Ur Nordisk mytologi, skulle gudinnor förknippade med denna högtid enligt Sofia Karin Axelsson även kunna vara till exempel Jord och Frö/Freja – men också Ran. I sin fantastiska bok Nordiska Gudinnor – Vardagsmagi för dagens kvinnor, benämner hon denna högtid Raniblot (och Skördefest/Skördeblot). Det är ett exempel på hur olika gudinnetraditioner betonar elementen vid olika högtider. För mig är ju Ran i nuläget starkt kopplad till Litha, som i Avalonsk tradition är en vattensäsong.

Som avslutning…

… vill jag bara säga att det har hänt SÅ mycket den senaste månaden! Utrensningen av stugan som vi inledde i början av juli (se det senaste blogginlägget) är nu klart. Jag har snart målat klart ytterdörrar och fönsterbågar, haft min första fullmåneceremoni med en vän på stranden och avverkat två stora björkar mer mera. Allt det kan du se mer av på Instagramkontot.

Firar du också Lammas eller Lughnasadt? Eller har du funnit någon nordisk tradition som du hellre firar nu i augusti? Berätta gärna i kommentarerna!

Om du tror att innehållet kan vara till glädje för någon mer: Dela inlägget i dina sociala medier!

Blessed be,

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen