I år inföll Ostara, eller vårdagjämningen den 20 mars kl. 10.01 här i Sverige. Ljuset återvänder, naturen vaknar, och det ligger en förväntan i luften. Jag blev nyfiken på gudinnan Ostara – och hur hon kan kopplas till vårdagjämningen. Här skriver jag lite om det och annat kopplat till vårdagjämningen. Många av oss som följer hedniska traditioner firar denna tid på året genom att inkludera Ostara i våra ceremonier, trots att hennes historiska bakgrund är omdiskuterad.
Vem var Ostara?
Namnet Ostara (fornengelska: Ēastre, i Northumbria: Ēostre, fornhögtyska: Ôstara) känns kanske bekant för många. Men det vi faktiskt vet om henne är ganska begränsat. Den första och kanske enda historiska källan som nämner henne är munken Beda Venerabilis, som på 700-talet skrev att anglosaxarna kallade april för ”Eosturmonath”, uppkallat efter en gudinna vid namn Eostre. Han påstod att högtiden firades till hennes ära, men lämnade inga detaljer om hur. (Se t ex Stort Norskt Uppslagsverk: snl.no) För att förenkla det använder jag bara namnet Ostara hädanefter i inlägget.
Senare, på 1800-talet, vidareutvecklade den tyske folkloristen Jacob Grimm denna idé i sin bok Deutsche Mythologie och föreslog att Ostara var en germansk vårgudinna, kopplad till ljus och fruktbarhet. Det är också här kopplingen mellan Ostara och påsken (Easter/Ostern) kommer in. Men eftersom det saknas arkeologiska eller skriftliga bevis, finns det forskare som är tveksamma till om Ostara verkligen har dyrkats i någon större utsträckning.
Finns det en nordisk Ostara?
I nordisk mytologi finns ingen gudinna med exakt samma namn eller roll som Ostara. Men vissa som författaren av bronsochblod.com menar att Freja, kan ha vissa likheter. Hon är förknippad med naturens cykler, fertilitet och förnyelse – saker som vi också förknippar med Ostara. Andra ser istället kopplingar till Idun, gudinnan som vaktar ungdomens äpplen och som i myterna symboliserar livskraft och föryngring.
Freja – Kärlek och Fruktbarhet
Frejas namn kan härledas från det proto-germanska ordet *frawjōn (vilket betyder fru eller härskarinna, använt som hederstitel). Hon är en av de mest kända och kraftfulla gudinnorna i nordisk mytologi. Somliga säger att hennes namn ursprungligen var Fröja eller Fröa. Hon är som sagt förknippad bland annat med kärlek, fruktbarhet, och inte minst naturens cykler. Som en gudinna som symboliserar vårens spirande liv, förnyelse och det livgivande flödet i naturen, har Freja egenskaper som liknar Ostaras. Freja var också en central gestalt i firandet av de gamla nordiska fruktbarhetsriterna. Där skyddade hon växtligheten och hjälpte till att skapa liv på jorden.
Idun – Livskraft och Föryngring
En annan nordisk gudinna som jag också upplever kan vara kopplad till vårens energier och förnyelse är Idun. Äpplena som hon förvarar är en symbol för livskraft och hälsa, och i myterna är det ju genom Idun som gudarna bibehåller sin ungdom. Trots att Idun inte direkt är associerad med våren på samma sätt som Freja, kan hon ändå ses som en gudinna som påminner om Ostara. Då hon ses som väktare av livskraft och föryngring kan hon på många sätt representera de egenskaper som ofta förknippas med vårens ankomst: nytt liv och återfödelse.
Vårdagjämningen och firandet av Ostara
Att fira Ostara handlar om att bjuda in och välkomna vårens energi och den nya början som följer med våren. Det är en tid för förnyelse, tillväxt och att släppa taget om gamla mönster.
Jag har tidigare skrivit om tre enkla sätt att fira Vårdagjämningen här i bloggen. Här är tre ytterligare sätt att använda vårdagjämningens energier för förnyelse som jag blev inspirerad till av Lurfolk Smide:
- Plantera frön: Oavsett om det är bokstavliga frön i din trädgård eller nya idéer och projekt i ditt liv, är Vårdagjämningen den perfekta tiden att sätta igång. Att så ett frö som del av en ritual är också ett kraftfullt sätt att manifestera det vi vill ska växa sig starkt i våra liv.
- Släpp gamla vanor: Använd Vårdagjämningen som en möjlighet att släppa taget om tankar eller mönster som inte längre tjänar dig. Det är ett perfekt tillfälle att göra en inre rensning och ge plats för ny tillväxt och förändring. Kanske genom en eldceremoni som den jag tipsar om i inlägget om Vårdagjämningen från förra året.
- Vårstädning: Ta chansen att rensa ut gamla saker och ge ditt hem, och ditt heliga utrymme, en nystart. Det handlar inte bara om att få ordning på det fysiska. Det innebär också att återställa energin inför den nya säsongen. I ett kommande inlägg kommer jag att gå in djupare på den transformerande kraften i att ”rensa i röran”.
Haren och ägget
Symboler som haren och ägget, som ofta kopplas till Ostara, används även för att fira Vårdagjämningen. Ägg representerar nytt liv och skapande, medan harar är kända för sin starka fruktbarhet och koppling till måncykler. Dessa symboler kan vi även återfinna i gamla vårtraditioner.
Haren i folktro
Haren är en symbol med djupa rötter. I vissa berättelser om Ostara förvandlar hon en fågel till en hare, som sedan lägger ägg. Denna berättelse kanske har inspirerat den moderna idén om påskharen. I folktron är harar dessutom kopplade till häxor, gudomliga väsen och magiska krafter, vilket gör haren till en passande symbol för transformationen som sker mellan vinter och vår.
Äggmagi
I många hedniska traditioner är det vanligt att dekorera ägg med symboler för solen, fertilitet och livets cykel. Detta kan vi spåra tillbaka till flera förkristna kulturer där ägget symboliserade kosmisk födelse och världens skapelse.
Att ge bort målade ägg som gåvor är en sedvana som till viss del lever kvar än idag, särskilt under påskfirandet. Om du är nyfiken på mer vardagsmagi kopplat till bl a ägg rekommenderar jag denna Vlogg av Bex som skapar innehåll i kanalen The Witches’ Cookery:
Sammanfattningsvis
Även om vi kanske aldrig får veta säkert hur Ostara dyrkades eller om hon ens var en stor gudinna i forntiden, har hon en stark plats i moderna hedniska traditioner. I Norden har vi kanske inte en exakt motsvarighet. Men Freja, Idun och våra egna vårdagjämningsceremonier fyller en liknande roll i berättelsen om naturens pånyttfödelse.
Oavsett vad vi tror på, känns det som att våren alltid för med sig en känsla av nystart. Kanske är det just den känslan som gör att myten om Ostara fortfarande lever vidare. Genom att använda symboler som ägg och harar, och genom att fira vårdagjämningen med ritualer för ljus, transformation och fruktbarhet, för vi traditionerna vidare på våra egna sätt. Det skapar meningsfulla kopplingar i vardagen till både det förflutna och nuet.
Som avslutning…
…önskar jag dig ett inspirerande vårdagjämningsfirande och hoppas du hittat något du har glädje av här.
Hut tänker du kring kopplingen mellan andra europeiska traditioner och de gudinnor och traditioner som vi firar här i Norden? Skriv gärna i kommentarerna!
Tror du att innehållet kan vara till glädje för någon mer? Dela gärna inlägget i dina sociala medier och följ CaMP på Instagram!
Blessed be,