Vad innebär ett köpfritt år? Betyder det att en inte köper något något alls? Varför väljer jag att genomföra ett nu och kan det vara något för dig också? Här berättar jag om mina erfarenheter efter ett delvis köpfritt år 2024 och mina planer för att lyckas (ännu) bättre 2025.
Jag tipsar också om en Facebook-grupp som jag tycker är väldigt peppande och även några Instagramkonton och en YouTub-kanal som delar tips om att leva ett ekonomisk hållbart liv hur en genomför ett köpfritt år.
Vad innebär ett köpfritt år?
Betyder ett köpfritt år att en inte köper någonting alls? Nej. Sannolikt är det så att ett köpfritt år betyder olika för olika personer och majoriteten av oss har självklart kostnader som vi inte kan sluta betala. Hur sparsamt någon än lever så har de flesta ändå kostnader för boende, uppvärmning, mat, försäkringar mm.
Om ett köpfritt år känns oöverkomligt kan du testa en köpfri månad eller kanske ett halvår. Oavsett vilket så är det viktigt att anpassa utmaningen till vad just du vill uppnå och att genomföra den en dag i taget, en vecka i taget och en månad i taget.
På engelska används uttrycken ”No buy” och Low buy year”. Jag har inte hittat någon bra översättning på svenska och de flesta här använder uttrycket ”Köpfritt år” men anger istället regler för vilka kostnader som ingår i köpstoppet och vilka undantag som hen vill kunna göra. Så har även jag valt att göra.
Något som nästan alla som pratar eller skriver om köpfria år understryker är hur viktigt det är att ha en målbild. Vad vill just du uppnå – på kort sikt och på lång sikt – med att minska din konsumtion? För dig som vill prova ett köpfritt år och behöver lite hjälp med planeringen, erbjuder jag en gratis PDF-mall i CAMPs nyhetsbrev från den 14 januari – om du börjar prenumerera! Som prenumerant får du ett lösenord och kan logga in på sidan ”CaMPs Nyhetsbrev” för att läsa alla tidigare brev.
Hur gick mitt första ”köpfria” år?
2024 hade jag en tydlig målbild: Att spara så mycket pengar jag kunde till dess jag skulle ta över stugan under sommaren. Men även att på sikt skapa en ekonomisk grund för ett liv där jag lönearbetar mindre, lever mer hållbart (ekologiskt, ekonomiskt och socialt), ägnar mig mer åt kreativa projekt och magi och skapar utrymme för fler kärleksfulla stunder med dem jag bryr mig om.
Jag valde då ett köpfritt halvår. Från januari till juni var mina regler för köpande väldigt stränga. Från juli och resten av året hade jag satt regeln att jag kunde köpa det jag behövde till stugan och till att driva bloggen och instagramkontot. Men jag hade inte specificerat riktigt vad det innebar.
Luddiga regler och ingen budget
Det visade sig att de regler jag satt upp för andra halvåret 2024 var alldeles för luddiga och jag hade inte gjort någon tydlig budget för stugan. Jag spenderade mycket mer pengar under andra halvan av året än jag tycker att jag borde så här i efterhand. Men, fram till sommaren hade jag lyckats spara 25 000kr!
Tack vare det hade jag de pengar jag behövde för att betala arrendet och för att genomföra några viktiga projekt. Bland annat avverkningen av två stora björkar, att ordna en off-grid-lösning för rinnande vatten i köket samt installation av regnvattenuppsamling utomhus (se ett tidigare inlägg HÄR) och linoljefärg för att måla dörrar och fönsterramar på båda stugorna.
Under hösten fick jag idén att köpa en tältbastu för att installera nere vid sjön under sommarhalvåret. Den kostade ca 8000kr vilket var mer än jag egentligen tänkt använda för inköp under året. Dessutom investerade jag sen även i en solcellsdriven övervakningskamera för 1900kr.
Det är väldigt lätt att komma på saker så känns viktiga nu när allt är nytt med stugan, men i år ska jag vara mer noga med att sätta upp en budget för projekten…
Jag kom inte dit jag ville med att starta ett buffertsparande för mitt mer långsiktiga livsmål. Däremot lyckades jag skapa ett målsparande till bilkostnader och kunder därför köpa nya sommardäck och serva bilen utan att behöva låna pengar.
Tack vare mitt delvis köpfria år, blev 2024 det första året på många år som jag inte köpte något på avbetalning. Det är stort i min värld!
Ett köpfritt år 2025
För att försöka lära av erfarenheterna ska jag vara tydligare med mina regler för hela året i år. Det betyder att hela 2025 kommer att vara ett köpfritt år med regler för vad som ingår, vad jag får köpa och vilka undantag jag tillåter mig. Sammantaget är målen med mitt köpfria år 2025 att:
- utöver den summa jag nu betalar per månad kunna betala kvarvarande del av mitt billån i november (15 000kr)
- kunna betala arrendet i augusti (20 000kr)
- kunna göra tre kortare nöjesresor inom Norden eller Sverige 2025 inkl. ett större nöjesevent under sommaren (ca 10 000)
- kunna delta på en helgkurs för att utveckla mitt skapande (ca 3000)
Mitt långsiktiga mål är fortfarande att skapa en ekonomisk grund för ett liv där jag lönearbetar mindre, lever mer hållbart (ekologiskt, ekonomiskt och socialt), ägnar mig mer åt kreativa projekt och magi och skapar tid för fler kärleksfulla stunder med dem jag bryr mig om. Mer konkret vill jag:
- Spara till en ekonomisk grundplåt och lägga om mina konsumtionsvanor för att på några års sikt kunna arbeta som anställd max 50%
- Fortsätta investera i att utveckla kompetenser för att kunna starta några passiva sidoinkomster inom ett par år.
Mina regler för ett köpfritt år 2025
Jag räknar min månadsbudget från dagen jag får lön månaden innan (23 december i detta fall) fram till lönedagen innevarande månad (januari). Vissa inköp i december borde alltså räknas med i januaribokföringen, men jag valde ändå att börja bokföra mitt köpfria år med löpande utgifter från den 1 januari.
Det jag inte får köpa (röd)
- Kläder och prylar
- Smink
- Nya onlinetjänster
- Nyproducerade böcker
- Flygresor (privat)
- Alkohol för hemmabruk
- Hämtmat och restaurangmat
- Godis och glass
Mina undantag (gul/orange)
- Kläder och prylar om något som är nödvändigt går sönder; 1 laga, 2 second hand 3 nyköp
- Smink får jag ersätta med motsvarande det som tar slut
- I arbetet kan jag göra en flygresa om det är nödvändigt, likaså resa utanför Norden.
- Hämtmat och restaurangmat får jag köpa 1gg/mån om det är planerat med familjen, i jobbet eller med vänner
- Alkohol till mat på restaurang
Det jag får köpa (grön)
Grundregeln här är att alla inköp ska vara genomtänkta och att jag väljer de mest ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara alternativen så långt det är hälsomässigt hållbart. Det får dock inte skapa onödig stress pga tidigare perioder av utmattning. Löpande kostnader för boende a-kassa, fackförening, försäkringar etc tar jag inte upp här men jag kommer förstås att bokföra dem.
- Mat (som jag tillagar hemma)
- Basvaror för hygien när de är slut
- Medicin, vitaminer o mineraler
- Förbrukningsvaror till kontoret och stugan när de är slut
- Henna för hårfärg 1/månad
- Snittblommor 1 gg/mån under vinter, vår och höst
- Bensin (endast nödvändiga bilresor inom budgeterad kostnad) Välja att gå, cykla eller åka kollektivt så mycket jag kan utifrån ork och tid.
- Buss- båt och tågbiljetter för planerade resor. Sammantaget max tre kortare nöjesresor (mat, boende). Inom Norden.
- Ett större nöjesevent under sommaren (en av de tre resorna)
- En helgkurs för att utveckla mitt skapande och en återträff med vänner från Haggans årshjul (två av de fyra resorna)
- Presenter, men i första hand göra själv, köpa second hand el. köpa upplevelsepresent.
- Tre privata onlinetjänster utöver familjens två gemensamma streamingtjänster.
- Inköp till hemmet som vi beslutat gemensamt och som vi kan betala med sparade pengar avsedda för huset. T ex för renovering av hallen under våren.
- Budgeterade inköp till stugan – framför allt till renovering invändigt (budgeten återkommer jag till i ett senare inlägg).
Följ dina framsteg!
Att följa sina framsteg kan ge extra motivation. Jag hittade en framstegsföljare/tracker i form av en färgläggningssida som någon delade med sig just i denna grupp. Jag länkar den här om du vill använda den. Tyvärr vet jag inte vem som skapat originalet, men den finns även i olika versioner att hitta på Pinterest.
Strategier för att undvika onödiga inköp
För att inte göra onödiga inköp tänker jag först och främst undvika att gå i affärer (särskilt loppisar). Enda undantagen är om det är för att göra ett planerat och budgeterat inköp inom reglerna. Jag ska även gå igenom min mejlkorg och avregistrera onödiga reklambrev.
När det gäller t ex reklam i sociala medier har jag märkt att det har hjälpt mig mycket bara ha regler som säger att jag inte får köpa. Det är förstås olika beroende på hur van en är att agera på impulsen att köpa. Dvs hur beroende hjärnan är av att få en dopaminkick av just köpande. Jag märkte förra året att det tar tid att avvänja sig från spontankonsumtion. Men efter en tid blir avhållsamheten faktiskt en varna.
Om böcker är en av dina ”guilty pleasures” och du inte redan har ett lånekort är mitt råd att skaffa ett. Om du har ett – börja använda det! Våra fantastiska stadsbibliotek ha massor av resurser som inte kostar någonting alls – från böcker till tv-spel och veckotidningar. Dessutom arrangerar de massor av gratis evenemang för olika åldrar!
Det blir som sagt lättare med tiden. Något som också hjälpt mig mycket är att vara med i Facebook-gruppen Köpfritt 2025 (byter namn för varje nytt år). Gruppen startades av bloggaren Emilia Arvidsson och det är en fantastiskt grupp där alla stöttar varandra för att klara ett mer eller mindre köpfritt år.
Tre av mina favorit-inspiratörer
Jag följer även Instagram-konton och Youtube-kanaler där skaparna själva kämpar med ett mer hållbart och sparsamt liv.
SaraLi Larsdotter Eder är en digital kreatör som beskriver sig själv som ”Expert på att leva sparsamt och hållbart”. Hon delar innehåll om återbruk, odling och omställning och är särskilt bra på att sy om gamla kläder och lakan till nya snygga outfits. Nyss delade hon ett inlägg om hur hon tjänat 8900kr genom att sälja det hon och hennes man rensat ut från vind och källare på två helger!
Kontot Plånbokssmart drivs av Denice som delar sina erfarenheter om att leva ett ekonomiskt och mer hållbart liv. I ett av sina senaste inlägg gör hon upp med idén att en måsta offra något för att leva mer hållbart:
Den vanligaste frågan jag fått genom åren är vilka uppoffringar vi gjort i vårt val av livsstil. Men jag offrar ingenting. Jag väljer. Jag väljer att köpa färre prylar och second hand. Jag väljer att åka kollektivt och cykla när det går. Jag väljer att lappa och laga. Jag väljer att odla. Jag väljer att hålla mina kostnader nere. Jag väljer tid. Jag väljer upplevelser. Jag väljer familj. Jag väljer vänner. Jag väljer planeten.
Så inspirerande tycker jag! Jag är definitivt inte där än, men en liten bit på väg. Med ett köpfritt år som grund tror jag att jag kommer att komma ännu en bit.
Sist men inte minst gillar jag kontot Sustainable Vegan som drivs av Immy Lucas. Hon är från Storbritannien, men bor nu i Denver i USA. Immy delar innehåll om hållbarhet i vardagen, matlagning, stickning mm. I ett av sina inlägg inför sitt “Low buy year” tipsar hon om att använda följande sex steg för att förbereda året. Jag har justerat lite i listan och lagt till lite egna tips:
1. Reflektera över de positiva ekonomiska eller konsumtionsvanor som du redan har. Det blir lättare att utgå ifrån det som redan fungerar.
2. Gör en ekonomisk revision. Gå igenom dina kontoutdrag fär 3-6 månader bakåt i tiden. Vad spenderar du dina pengar på? Var finns dina problemområden? Vilka utgifter är nödvändiga och vilka är det inte?
3. Skriv en lista över allt som verkligen ger dig glädje. Det hjälper dig att bestämma vad som är värt att spendera dina pengar på och vad som inte är det.
4. Immy tipsar om att skapa gröna, orangea och röda listor (tänk trafikljus) för vad du får köpa, vad du får ersätta och vad du inte får köpa. Hennes idé går lätt att föra över på mina tre kategorier: Får inte köpa = röd, Undantag = gul och Får köpa = grön.
5. Skapa en realistisk budget. Se till att ta upp alla dina utgifter, inklusive det du vill spara i målsparanden eller buffertspar. Skapa budgetar för varje typ av utgifter, mat, resor, hushåll etc. Det här håller jag på med just nu. Det känns väldigt bra att ha bättre koll på pengarna igen!
6. Vidta åtgärder! Immy tipsar t ex om att automatisera sina sparande, avregistrera sig från marknadsföringsmejl, ta bort shoppingappar i telefonen, skapa en plan för att betala sina kreditskulder eller andra lån, avsluta prenumerationer med mera.
Jag följer även Immy på Youtube. Där som @ImmyLucas berättar hon mer om sina tankar om vad ett köpfritt år betyder för henne i denna film:
I en annan film som du hittar på hennes kanal följer hon stegen i sin lista (samma lista jag delat min version av ovan) för att förbereda sig för sitt köpfria år. Där kan du också följa med i planeringen steg för steg om du vill.
Som avslutning…
hoppas jag att du nu fått inspiration och lite olika tillvägagångssätt för att testa ett köpfritt år du också!
För att nå mina mål behöver jag göra mer förändringar än dem jag beskrivit här. I ett kommande inlägg ska jag till exempel titta mer på mina utgifter från förra året för att se vad som krävs ekonomiskt för jag ska kunna arrendera och restaurera sommarstugan. Där redovisar jag hur ekonomin såg ut 2024 och hur min budget ser ut för 2025.
Jag kommer att göra fler inlägg i kategorin ”Köpfritt år och hållbar livsstil”. Bl a om att bli skuldfri och nå sina sparmål. För uppdateringar om hur mitt köpfria år går kan du titta in på CAMPs Instagramkonto där jag gör en summering i slutet av varje månad under 2025.
Har du testat att genomföra någon typ av köpstopp eller kanske ett köpfritt år? Blev du intresserad och vill veta mer? Skriv gärna i kommentarerna!
Tror du att innehållet kan vara till glädje för någon mer? Dela gärna inlägget i dina sociala medier och följ CaMP på Instagram!
Blessed be,