Imbolc, Disablot och Kyndelsmäss är högtider som alla markerar övergången mellan vinter och vår. Men vad är det vi firar egentligen? För mig är Imbolc eller Disablot lite som nyår. Nu brukar jag sätta mina intentioner för året och känna att det nya året är på väg på riktigt. Även om vi inte ser så mycket till vårtecken här där jag bor ännu så kan jag känna hur den där gnistan till nytt spirande liv börjat röra sig där nere i jorden, under snö och slask.
Varför firar vi Imbolc, Disablot och Kyndelsmäss?
Imbolc är en gammal keltisk högtid som enligt tradition firas den 1 februari som en markering av övergången mellan vinter och vår. Högtiden kan förknippas med fruktbarhet och kreativitet, rening och ljusets återkomst. Men även med med den keltiska gudinnan Brigid som är en gudinna kopplad till poesi, hantverk, heliga källor och smide. Vid Imbolc övervinner ljuset mörkret. Brigid överlistar Cailleach och tänder en gnistan i jorden så att övergången från vinter till vår kan börja.
Imbolc blev Candlemas – kyrkans sätt att ta över traditioner
När kristendomen spreds på de brittiska öarna kristnades många av de gamla traditionerna. Imbolc sammanföll med firandet av Candlemas (Kyndelsmäss) den 2 februari, som var en kristen högtid tillägnad Jungfru Marias rening och Jesu frambärande i templet. I Candlemasfirandet behölls i likhet med Imbolcfirandet, många ljusritualer.
Brigid var troligtvis för viktig för att kyrkan helt skulle kunna radera henne och istället omformade de henne till den heliga Sankt Brigid av Kildare, som blev ett viktig kristet helgon på Irland. I det förkristna Irland var Imbolc bland annat en tid för att välsigna boskapen, särskilt korna, och säkerställa en god mjölkproduktion inför den kommande våren. Ritualer kunde inkludera att tända ljus och eldar för att hedra ljusets återkomst, samt offrande av mat och dryck till Brigid.
Nordiska traditioner – Disablot eller kanske Midvinterblot
Här i Norden fanns det troligen under förkristen tid också firanden kopplade till årsväxlingarna kring början av februari. En del forskare menar att detta kan ha varit en tid för disablot, en offerhögtid till diserna – kvinnliga andeväsen eller gudinnor kopplade till släktens och skördens välgång. Disablot hölls troligen för att säkerställa ett gott år och var en viktig ceremoni i det förkristna samhället.
Det finns även spår av att midvinterblot, som firades någon gång mellan jul och vår, kunde inkludera ritualer kopplade till fruktbarhet och årets vändning. Efter som detta är en tid när ljuset och livskraften började återvända, kan det ha varit en viktig tid även i bondesamhället. Vissa teorier kopplar också firanden i februari till Freja eller Nerthus, gudinnor associerade med liv, död och återfödelse. Liksom i övriga delar av Europa så innebar kristnandet av Norden att dessa traditioner assimilerades delvis i firandet av Kyndelsmässan.
Fritidsforskare som Kirsten Brunsgaard Clausen som syns i filmen här, tycker sig även ha funnit spår efter en stor gudinna kallad Braido här i Norden.
Ordna ett altare vid Imbolc
Allt sedan jag började följa årshjulet har jag skapat ett litet altare hemma i mitt kombinerade kontor/ateljerum. Nu har jag även ett altare i stugan som jag använder där ibland. Ett altare behöver inte vara märkvärdigt. Det räcker at bestämma en särskild plats – kanske ett litet bord, en fönsterbräda eller en hylla i en bokhylla. Se bara till att det är nog med utrymme ovanför för att du ska kunna tänka ljus där.
Det enklaste är kanske att använda en duk i en färg som korresponderar med årstiden, ställa dit en ljusstake med ett vitt ljus, en skål med vatten och en vas där du kan sätta blommor eller grönska i som du känner passar. Sen går det att bli hur avanceras som helst med föremål och kopplingar till väderstrecken osv. Jag tror dock på att börja enkelt och att det är intentionen/uppsåtet med altaret som är det viktiga.
Färger och symboler vid Imbolc
På ett Imbolcaltare passar det förutom ett ljus och en liten skål med vatten bra att placera blåbärsris eller tulpaner, men du kan även lägga några frön där, och kanske en symbol för Brigid, som ett Brigid’s kors, en Brigid docka eller en smidesdetalj.
Några färger som jag kopplar till Imbolc är t ex:
- Vit – Renhet, nystart, snö
- Gul & Guld – Solens återkomst, hopp
- Grön – Växtlighet, livskraft
- Röd – Eld, livsenergi
Symboler kopplade till Imbolc kan vara:
- Ljus & ljusstakar – Eldens kraft, ljusets återkomst
- Brigid’s kors – Skydd och välsignelse
- Får och lamm – Tidig vår och fruktbarhet
- Kärl med vatten – Heliga källor och rening
- Frön eller spirande växter – Ny tillväxt och nya idéer
Brigid-docka för välsignelse och beskydd
Förra året visade Alwyn Oak hur hon tillverkade en Brigid docka av garn och jag gjorde en till mitt altare. I Irland och Skottland tillverkad en traditionellt Brigid-dockor av halm. Då var vass eller vetestrån som en sedan klädde i tyg vanligast.
I äldre tider bar unga flickor i vissa områden dockan från hus till hus för att ge välsignelser, i andra områden la en den i en liten bädd vid eldstaden för att välsigna hemmet och för att ge beskydd och rening. En pinne eller kvast (Brigids stav) kunde läggas bredvid för att symbolisera skapande och nystart.
Alwyn Oaks video är en bra vägledning som du kan titta på ( titta från 6.43 om du bara vill se hur hon tillverkar dockan) men jag har även gjort en skriftlig beskrivning som du kan följa.
Brigid-dockan kan tillverkas med bara några få material:
Material
Garn (gärna i vitt, gult eller grönt för Imbolc), sax, en liten träpinne eller piprensare (valfritt, för stadigare armar)
Instruktioner
1. Skapa kroppen:
- Linda garn 25 varv runt en lite större bok. Säkra båda sidor genom att knyta med lite garn.
- Skjut försiktigt av garnet från boken och knyt åt med en bit garn runt toppen för att skapa ett huvud.
2. Forma armar:
- Linda samma sorts garn 8 varv runt kortsidan på en mindre bok. Skjut försiktigt av garnet från boken och klipp upp båda ändar.
- Knyt ihop i ena änden och gör en fläta som du knyter ihop även i andra änden. Det blir till dockans armar.
- Skjut in armsektionen mellan trådarna i kroppen och knyt sen garn några varv runt ”midjan” för att hålla ihop formen och som ett kors över bröstkorgen.
3. Skapa hår:
- Ta ett nytt garn (eller samma sort) och linda 20 varv runt lång sidan av den lilla boken för att skapa hår.
- Knyt en garntråd genom huvudet och fäst den genom hårlindan. Klipp sedan isär ”håret” i nerändan.
- Forma håret med fingrarna och fläta eventuellt några trådar för att efterlikna hår ändå mer.
- Klipp sedan upp garnet som utgör kroppen i nerändan för att skapa en kjol.
- Trimma garnändar där du behöver på dockan.
4. Extra detaljer:
- En liten bit filt eller spets kan fungera som en mantel eller sjal.
- Fäst små bitar av naturmaterial för att symbolisera ny växt.
- Lägg till ett litet Brigid’s kors av halm eller en pinne som ”stav”.
Dockan kan du placera på ditt Imbolc-altare eller använda i ritualer för välsignelse och beskydd.
En enkel Imbolc-ceremoni i månadsbrevet
För dig som vill prenumerera på CaMPs månadsbrev delar jag med mig av en enkel Imbolc-ceremoni som jag lärt mig av Korpmor och som du kan väva tillsammans med vänner. Som prenumerant kan du logga in HÄR och läsa även tidigare brev.
Som avslutning…
hoppas jag att du får en fin Imbolc och att du hittat något du har glädje av här i bloggen!
Har du också ideer för DIY att göra vid Imbolc, eller blev du intresserad och vill veta mer? Skriv gärna i kommentarerna!
Tror du att innehållet kan vara till glädje för någon mer? Dela gärna inlägget i dina sociala medier och följ CaMP på Instagram!
Blessed be,