Nymåne i Tvillingarna och vi nu på väg in i Litha-säsong – äntligen tid för vatten! Vatten är det element jag känner mig som mest hemma i. Med solen i Fiskarna enligt västerländsk astrologi, simmar jag gärna långt ner i djupet av mig själv. Eller plaskar, leker och vilar vid en strand för att samla ny energi. Men att vandra med Gudinnan genom årshjulet i snart två år, har hjälpt mig att förstå lite mer av mig själv även genom elden, jorden och, luftens energier.
Litha-säsong och vatten-tid
Alla paganska traditioner kopplar inte de olika säsongerna till samma element. För många är till exempel sommarsolståndet, eller Litha en eldfest.
Men eftersom jag vandrat årshjulet med Korpmor, som är prästinna utbildad i Avalon-traditionen, så förknippar jag Litha med vattnet och med gudinnor förknippade med vatten. Du kan läsa om årshjulet i just denna tradition på Glastonbury goddes temples hemsida.
Jag tänker skriva lite mer om hur jag själv firar Litha och Midsommar när vi kommer dit, men om du vill läsa mer om hur det kan firas redan nu så kan jag varmt rekommendera detta blogginlägg av Lorri, skaparen av Mabon House.
Tid för vatten i stugan!
Så, eftersom jag förknippar denna säsong med vatten, känns det passande att jag nu börjat förbereda för hur jag ska kunna göra vatten mer tillgängligt i stugan till dess jag har möjlighet att borra en brunn. Det kommer nämligen inte att bli förrän tidigast nästa sommar.
Från början ville jag väldigt gärna ordna egen brunn redan i år, men eftersom Creating a Magical Place handlar om att leva mer hållbart även då det gäller min egen ekonomi, så har jag beslutat att använda alla pengar jag kan avvara i år på att betala av det som är kvar på mitt billån.
Det tar mig snabbare mot målet att inom några år leva för mindre pengar och att kunna välja en ny livsväg. Jag har möjlighet att öka lånet på huset där jag och min familj bor med summan som behövs, men om jag hinner spara ett år till, så kanske jag inte behöver låna lika mycket – eller inte alls.
Rinnande vatten i köket
Prisad vare YouTube säger jag bara. Visst går det att söka fram skriftlig information med hjälp av en sökmotor på internet, och det finns många generösa bloggare som delar med sig av tips och idéer, men att kunna se andra lösa de praktiska saker en själv försöker få ordning på är så värdefullt.
De senaste två veckorna har därför ganska många timmar gått åt för att hitta ”bästa” lösningen för rinnande vatten i det pentry-kök som finns i stugan.
Jag insåg ganska tidigt att två vattendunkar; en för färskvatten och en för att samla upp gråvatten, behövdes. Det jag körde fast lite på var vilken slags pump som kunde passa bäst. Eftersom jag har el i stugan så tänkte jag först att det vore smart att utnyttja det.
Manuell fotpump vs. elektrisk
Efter att ha tittat på otaliga online-butiker, både svenska och internationella, insåg jag dock att de pumpar som säljs för användning i just pentry-kök oftast var 12V-drivna. Det vanliga är nämligen att såna kök sitter i en husvagn, båt eller husbil. Eller i stugor ”off grid” och alltså utan el.
Men så råkade jag hitta den amerikansk husbilsbyggaren och YouTubern Lisa Somewhere som använde sig av en lite kraftfullare fotpump än den sort jag sett förut. Hon hyllade hur effektiv och tyst den var, och bytte till en sån efter att ha testat en elektrisk pump innan.
Sagt och gjort, efter ytterligare en halv dags letande, nu i Biltemas onlinebutik (obs inget betalt samarbete), så hade jag hittat i stort sett alla delar som behövs.
Det var bara kopplingarna mellan en 13mm slang och 3/8” kopplingen på vattenslangen i den typ av köksblandare jag tror att jag vill ha, som ställde till det lite. Men tack vara en väldigt tålmodig och hjälpsam personal i butiken tog det ”bara” en timma att hitta alla prylar. Är du intresserad av exakt vad jag köpte så kan du läsa om det i det kommande nyhetsbrevet. Formulär för att anmäla dig till det hittar du t ex längst ner på startsidan.
Själva blandaren tänker jag försöka hitta begagnad. Jag tror att jag vill ha en lite högre, rundad modell. Gärna med gammaldags kranar på. Till dess har jag i alla fall alla delar att koppla samman under diskbänken i stugan nu.
Hållbar regnvattenanvändning
En annan vattenrelaterad lösning jag funderat på senaste veckan, är hur jag ska göra för att ta tillvara på regnvatten på ett smart sätt vid stugan. Just nu finns där bara två ganska låga, kapade vattentunnor vid två av stugans fyra stuprännor (eller fem om vi räknar med den på lillstugan också).
Med tiden vill jag kunna plantera både träd, buskar och annat vid stugan. Därför kommer jag att behöva ha ganska stor tillgång till vatten. Och även när jag har en borrad brunn vill jag vara sparsam med hur jag använder det vatten som finns. Det finns förvisso även en hel sjö att hämta vatten ifrån i fall det behövs.
Tunnor för regnvatten
De alternativ jag övervägde var: a) Att använda de begagnade vattentunnor som redan finns bakom ett förråd på gården, vilket skulle kräva att jag själv bygger ihop någon slags anslutning med filter och köper nya lock till tunnorna plus tappkranar, eftersom det saknas. Jag behöver då också hitta något att ställa dem på så att de kommer upp lite från marken. Eller b) köper två färdiga satser med vattentunnor, lock, tappkran, ”upphöjd botten” och anslutning med filter.
Jag räknade ut att det ekonomiskt sett inte skulle bli så stor skillnad så att det var värt det extra arbetet och valde att köpa även detta på Biltema. De begagnade tunnorna tänker jag istället så småningom testa att seriekoppla bakom lillstugan som reservvatten.
Jag är medveten om att det är bara ur min egen ekonomiska hållbarhetsaspekt som detta är ett bra val. Det är inte är värst hållbart ur många andras perspektiv att handla från en lågprisbutik. Men jag vill vara öppen med vad jag gör för val. Jag hoppas på att det är saker som ska hålla för det de behövs till och som kan användas under lång tid.
Jag köpte därmed två st 210L vattentunnor och körde ner till stugan . Alla delar som behövs för anslutning till befintliga stuprör och förvaring av regnvatten följde med.
Planerar en utedusch
I nästa steg funderar jag på att skaffa någon slags pump som kan kopplas till både en trädgårdsslang för bevattning och till en utedusch. Om jag inte hinner koppla in vatten från den framtida brunnen först.
Till dess får det duga med den manuella trycksprutan till rengöring. Vattenkannan funkar bra till till den lilla bevattning som behövs ännu. Och den lilla batteridrivna ”Portabla duschen” jag köpte för många år sedan – är helt okej att duscha med.
Månvarvets visioner
Nymåne betyder, som du som läst mina tidigare nymåneinlägg vet, ett fokus på vad jag vill manifestera den närmaste månaden. Vad vill jag ska ta form under det kommande månvarvet?
Utifrån det jag skrivit ovan och vad som är viktigt just nu kommer följande att prioriteras:
- Sortering och utrensning av prylar tillsammans med min mor. Vi har kommit igång och jag har satt gröna prickar på allt jag tänker kan stanna i stugan. Nu är det hon som behöver besluta vad av det och annat som hon själv vill ta hand om. Omkring nästa fullmåne (som infaller på midsommardagen) ska vi stämma av vad vi behöver göra mer innan stugan överlämnas. Det är bara 23 dagar kvar tills jag får nycklarna på riktigt nu!
- Installation av rinnande vatten i köket. Det första som har med renovering att göra blir att installera vattendunkar, pump, slangar och köksblandare i köket. Under hela mitt liv har vi burit vatten i hinkar och tagit vatten ur en dunk med tappkran i stugan. Detta blir en rejäl uppgradering!
- Anslutning av regnvattentunnor. Det andra ”uppgraderingsprojektet” före midsommar, blir att ansluta de nya regnvatten-tunnorna: En vid den bakre sydöstra husknuten och en vid den nordöstra.
För att avsluta …
…inleds därmed Litha-säsocken verkligen på ett bra sätt nu när det är tid för vatten. Än så länge har jag inte tagit mig något dopp i sjön vid stugan i år. Det är ganska mycket vass på stranden och alger på stenarna i vattnet. Det ska jag fixa med så snart det blir lite varmare.
Det är tre veckor kvar till semester. Men varje stund i närvaro: I skogen, i trädgården eller med nära och kära, gör att stressen på jobbet känns lite mindre. Så jag håller i och håller ut. En dag i taget. Hoppas du orkar detsamma!
Har du några bra idéer på hur en kan ta tillvara på regnvatten? Eller har du också installerat rinnande vatten under enkla förhållanden ”off grid”? Skriv gärna i kommentarerna!
Tror du att innehållet kan vara till glädje för någon mer? Dela gärna inlägget i dina sociala medier och följ CaMP på Instagram!
Blessed be,