Trädgårdsdrömmar vid stugan

Våren har kommit igång på riktigt och det är dags att titta lite närmare på årets trädgårdsdrömmar vid stugan. Men för att veta vad som kan göras behöver vi först observera vad som redan finns. Mycket av detta år kommer att bestå av att undersöka naturmiljön och de växter och varelser som lever där redan.

Ett närvarande utforskande

Jag besökte stugan igen en solig eftermiddag helgen som gick. Småfåglarna hade verkligen vaknat till. Det kvittrade oavbrutet i träden omkring mig när jag sakta promenerade runt stugan och en liten rödhake satte sig i en rönn alldeles intill mig. Jag bestämde mig för att ta god tid på mig för att se mig omkring. Mer för att känna in och uppleva än för att inventera vad som växer där.

På baksidan vid den lilla bäcken mötte jag en Citronfjäril. Den stannade till på en sten en liten stund innan den flög vidare. Jag fortsatte till baksidan och upptäckte till min stora glädje att både krokus och blåsippor slagit ut sedan jag senast var där. Även rabarberplantan har börjat kika upp ur jorden. Jag strosade vidare mellan björkar, genom buskar och blåbärsris och kom fram till tomtgränsen mot skogen.

Foto: Sofia Magdalena, 2024

I det sydöstra hörnet av gården är det ett hål i granhäcken (den är ganska gles på många stället) och därifrån leder en djurstig ut i skogen. Det är ingen gammal skog utan troligen är den planterad för ett femtiotal år sedan. Jag har inte utforskat den alls än egentligen och blev nyfiken på att se var djurstigen kunde leda mig.

Det visade sig inte vara så långt som jag hoppats. Ett ganska stort dike löper längs med hela tomtgränsen, kanske tjugo meter därifrån och det var nu fyllt till bredden av vatten. Att utforska skogen omkring får alltså bli ett senare äventyr.

Inspiration från Permakultur

För mig innebär visionsarbetet när det gäller mina trädgårdsdrömmar vid stugan att lära känna platsen och dess förutsättningar.

Än så länge är jag bara nybörjare inom Permakultur. Men lite längre fram hoppas jag kunna dela med mig om hur man kan skapa en skogsträdgårdsodling. Ordet Permakultur är en sammansättning av begreppen permanent (som i bestående) och kultur (som i odling). Permakultur beskrivs bland annat av nätverket Permakultur Stjärnsund som att det bygger på tre etiska grundprinciper:

  • Omsorg om jorden: Förståelse för att vi är en del av jorden och att vi måste respektera och agera därefter
  • Omsorg om människan: Att stödja och hjälpas åt att bygga välmående individer och samhällen där alla människor har möjligheter att leva bra liv.
  • Rättvis fördelning: Att världens begränsade resurser används vist och rättvist och att överskottet återinvesteras i omsorg om jord och människor

”Permakulturs tre etiska principer” Genererad med Copilot/DALL.E 3, 2024

Permakultur och Agroforestry, eller att skapa en skogsträdgård är som sagt något jag vill lära mig mer om och en del av mina trädgårdsdrömmar för stugan. Jag har i dagsläget inte för avsikt att bo där året om eller att odla några mängder. Men jag vill ändå börja tillföra växter vid stugan och använda för såväl näringsmässiga som medicinska och magiska ändamål.

Att inventera dokumentera och planera

Redan vid ett tidigare besök mätte jag upp ungefär hur stor tomten är. Eftersom det är en arrendetomt kan man nämligen inte se det på Ekonomiska kartan som finns i appen Min Karta. Inte heller på Lantmäteriets hemsida vilket annars är bra källor om du äger din egen tomt. Jag kom fram till att hela tomten är ungefär 2000m2. Av det består mer än hälften av björkskog, ett par stora tallar och några granar. Där växer bland annat också en och annan rönn, en liten ek och en enbuske. Framför allt hela baksidan och utefter den nordvästra och sydöstra tomtgränsen.

Jag åt en lunchsmörgås och drack kaffe på den soliga lilla verandan på framsidan av stugan. När jag gjort det ritade jag upp tomtgränserna och byggnaderna på ett ungefär i min skissbok, utifrån Ekonomiska kartan. Sen tog jag med mig skissboken runt gården. Denna gång med fokus på att rita in vilken typ av växtlighet som växer på olika platser. I vissa fall artbestämde jag dem, men bara dem jag känner till sedan innan. Andra ritade jag ändå in och ska undersöka närmare vid kommande besök.

Foto: Sofia Magdalena, 2024

För artbestämning har jag en app som heter Flora Inkognita. Där jag hittills har hittat de flesta växter jag undrat över på mina naturvandringar. Jag har dock inte testat den vid stugan ännu. Allra bäst fungerar den när det finns blommor och blad att fotografera. En bra funktion är att man kan lägga in foton man redan tagit sedan innan. Då räcker det ju att fotografera intressanta växter och spara till ett senare tillfälle.

Digital att-göra-lista

Precis nu har jag också hittat en jättefin app som heter Mitt trädgårdsår. Där kan man välja sin planteringszon, i fall zon 3. Där finns ett stort antal trädgårdsväxter inlagda i en databas. Det är bara att välja dem som finns i den egna trädgården. Även andra växter tycks gå att lägga till, om de inte finns i databasen. Det fiffiga är sedan att en ”Att-göra-lista” skapas utifrån de växter som finns i just min trädgård!

Där finns även mer allmän information kopplad till månaden vi är i. Just nu råder appen oss till exempel att prioritera vad som känns viktigast och börja med det. Annars är det lätt att stressa upp sig över att det kan vara många saker på månadens att-göra-lista. För mina tips på att motverka stress och få orken att räcka hela våren kan du läsa föregående blogginlägg här.

Appen kostar visserligen 65 kronor, men jag tror absolut att den kan vara värd det. Jag ska testa den under året och så kan jag återkomma med en recension senare. Alla appar jag nämnt finns att ladda ner eller köpa där appar finns.

Stugdrömmar i april

Det är nymåne i Väduren i början av april och vi är fortfarande i Ostarasäsong. Nymåne betyder att det är gynnsamt att så nya frön, både bildligt och bokstavligt. Så vad vill jag så för frön för att förverkliga mina trädgårdsdrömmar – eller planer för stugan under det kommande månvarvet?

Som jag inledde med så är det kanske inte läge att bokstavligen så några nya frön vid stugan än. Jag tänker dock plantera några kryddväxter och kanske några bärbuskar där när det blivit varmare. Under rådande livsomständigheter väljer jag att sätta kryddväxter som plantor i år snarare än att fröså.

Vårrensning i trädgården är ett av de projekt jag tänker genomföra under april. Mitt Trädgårdsår rekommenderar dock att vänta tills temperaturen är minst 10 grader hela dygnet innan vissna växtdelar rensas bort. Då fortsäter de skydda både nya växter som gror och skalbaggar, fjärilar och annat som gömt sig där undan vinterkylan.

Vid ett besök vid stugan under mars så beskar jag den förväxta syrenbusken framför altanen på framsidan. Det blev väldigt bra och betydde bland annat att jag kunde sitta i solen och äta min matsäck idag! Jag gjorde ett inlägg om just det besöket på instagramkontot @creatingamagicalplace som du gärna får kika på!

Foto: Sofia Magdalena, 2024

Det finns fler förväxta buskar på baksidan av stugan. Både Syren och Häggmispel. Beskärningen av dem får dock vänta tills i början av juni efter att de blommat färdigt. Däremot behöver granhäcken som omgärdar gården klippas nu innan det blir för varmt. Det brukar vara min fars arbete och för att lära mig kommer jag att hjälpa honom med det i år.

Blogg + instagramkont = CaMP

Något annat som absolut hör till drömmen om både trädgården och stugan är ju denna blogg och det tillhörande instagramkontot. Under innevarande månvarv kommer jag att lansera dessa mer bland vänner och bekanta. Kanske betyder det att just du hittat hit!

Bild skapad i Canva av Sofia Magdalena

Det känns både skrämmande och spännande eftersom jag fortfarande utforskar mitt uttryckssätt. Men hur ska man hitta sin röst om man inte provar att använda den?

Som avslutning…

Jag tänker alltså inte starta upp så väldigt mycket nytt under april. Årets trädgårdsdrömmar vid stugan är som sagt – minst sagt försiktiga. Observation, dokumentation och ett nyfiket utforskande är ledorden just nu. Och så ska ju granhäcken klippas 🙂

Hur ser dina trädgårdsdrömmar ut för året och vad innebär det i praktiken för dig just nu? Fyll gärna på med egna tankar och idéer i kommentarerna!

Om du tror att innehållet kan vara till hjälp för någon mer: Dela gärna inlägget i dina sociala medier!

Blessed be,

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen