A woman writes in a journal while enjoying a cup of coffee at a wooden table.

Tre kraftfulla sätt att öka din kreativitet

Jag har genom åren hittat tre kraftfulla sätt att öka min kreativitet. Kanske har du precis som mig perioder när det känns omöjligt att komma igång med nya projekt? Eller att göra klart gamla?

Att övervinna prokrastinering och prestationsångest

Prokrastinering (att göra helt annat än det planerade för att skjuta upp det som borde göras) var mitt mellannamn i många år när jag var yngre. Som student sköt jag alltid fram uppgifter som skulle göras till sista dagarna. Antingen lämnade jag in dem lite för sent eller så satt jag till långt in på småtimmarna innan deadline för att bli klar. Då skickade jag, hög på adrenalin in uppgiften, somnade utmattad och så var jag helt slutkörd i flera dagar.

Ofta tog prestationsångesten över och ingenting blev gjort även om jag hade gott om tid. Att ta mig tid för lustfyllda kreativa projekt på fritiden blev nästan aldrig av. Det fanns så många måsten och borden att göra först. Jag hade verkligen svårt att prioritera mitt eget skapande.

Så kan det absolut vara fortfarande, men numera har jag ändå verktyg att ta till när jag fastnar. Och det var tack och lov många år sedan jag skickade in en text klockan 03.45 på natten 🙂 Att vara kreativ handlar inte bara om talang – det handlar i hög grad om vanor, struktur och rätt förhållningssätt. De metoder jag tar upp här har jag nu använt till och från under 20 års tid. Jag vet att de verkligen fungerar.

Tre metoder som hjälpte mig öka min kreativietet (och hålla tiden)

Genom att kombinera insikter från bland annat Julia Camerons klassiska bok Lev kreativt (The Artist’s Way) och Lotta Abrahamssons Full koll  har jag hittat sätt att återskapa en hållbar kreativ rutin igen när jag behöver. Ibland för att jag måste (för att få gjort det jag behöver i jobbet t ex) och ibland för att jag saknar min kreativitet och verkligen vill komma igång igen.

Använder jag dem hela tiden? Nej, knappast. Livet kommer fortfarande emellan och vardag och arbete tar gärna för mycket tid. Nu har jag däremot lärt mig leva med längre eller kortare perioder med låg kreativitet. Att följa månens och årets olika faser och att lyssna på kroppen, hjälper mig att acceptera att kreativitet och produktivitet har sina naturliga perioder av ebb och flod. Men ibland behöver jag hjälpa mig själv igång igen och då är Morgonsidor, att arbeta i 90-minuterspass utan störning och att planera in träffar med mig själv i inspirerande miljöer, mina tre bästa verktyg.

Foto: Pexels

1. Morgonsidor – skriv dig fram till nya idéer

Julia Cameron introducerade begreppet morgonsidor – tre sidor av flödesskrivning varje morgon där du tömmer hjärnan på tankar, frustrationer och idéer. När jag började med detta var jag skeptisk, men efter bara några veckor märkte jag hur min kreativitet ökade och att jag fick nya insikter. Det var ungefär 20 år sedan nu och sen dess har det varit ett av mina mest kraftfulla verktyg för att öka min kreativitet när det behövs. Det bidrar både till att bli mer kreativ och att hitta nya lösningar på problem.

Kanske tycker du att tre sidor känns långt? Anpassa det i så fall till vad som känns rimligt för dig. Livsstils och ”lev din dröm-cochen” Brenda Turner föreslår med inspiration från Tim Ferries istället ”one shitty page” – en skräpsida. Själv tycker jag att det händer något när jag tvingar mig själv att skriva även när jag inte känner att jag har något kvar att skriva. Så, för mig är tre A5-sidor helt perfekt.

Foto: Pexels

Kom igång med dina Morgonsidor

  • Skriv för hand, i en skrivbok eller ett vanligt A5-block med ränder, tre sidor direkt på morgonen.
  • Strunta i grammatik, stavning och struktur – låt orden bara komma. Tar det stopp – fortsätt skriva nonsensord tills du kommer igång igen och har skrivit dina tre sidor.
  • Läs inte igenom det du skrivit förrän efter flera veckor (minst tre). Då kan du använda en överstrykningspenna och markera meningar eller stycken du blir inspirerad av och vill ta med dig vidare på något sätt.

Denna övning har hjälpt mig att bli mer självklar i mitt uttryck och öppnat upp för nya idéer och lösningar. Ibland hjälper det mig se saker på ett nytt sätt eller får mig att ta itu med något kreativt projekt som gått i stå – och ibland har jag plötsligt skrivit fram hela stycken som kunnat användas nästan rakt av i någon text jag kämpat med.

2. Tidsblockera kreativ tid

Lotta Abrahamsson betonar vikten av att skapa en tydlig struktur för sitt arbete för att minska stress och öka fokus och kreativitet. Jag har själv märkt att när jag avsätter tid i kalendern för min kreativitet, blir det lättare att faktiskt prioritera den. Boken Full koll hittade jag när jag efter en utmattning verkligen behövde hitta ny struktur för att komma vidare i ett flerårigt skrivprojekt.

Precis som Lotta så led jag som sagt av att ständigt skjuta upp saker till sista minuten, vänta på att inspirationen skulle dyka upp och alltid vara tillgänglig för andra när jag egentligen behövde fokusera på mitt eget. Hennes bok innehåller massor av bra tips. Men jag har valt ut dem jag själv haft störst nytta av och som funkar bra tillsammans: 90 magiska minuter och att eliminera distraktion.

Foto Pexels

Avsätt 90 magiska minuter åt gången

  • Avsätt 90-minuterspass i taget för ditt skapande, där du sitter (eller står) vid din dator, ditt målarstaffli eller vad nu ditt kreativa projekt innebär. 90 minuter där det inte spelar någon roll vad du åstadkommer. Huvudsaken är att du är där och gör ditt bästa. Du kommer att bli förvånad över hur mycket som kan bli gjort!
  • Om du har hela dagar till förfogande. Ta 20 min paus efter ett pass och fortsätt sen med ett pass till. Är du riktigt effektiv hinner du tre pass på en arbetsdag, men testa med ett i taget först och se vad som passar dig.
  • Eliminera distraktioner – stäng av mobilen, låt bli att öppna mejlprogrammet och undanröj andra störningsmoment. Kanske behöver du sätta en lapp på kontorsdörren med Möte pågår. För det gör det ju. Du har avtalat tid med dig själv!

Det här är något jag använt mycket i mitt arbete, men också när jag vill komma vidare i något kreativt projekt (som att skriva till den här bloggen). Att ha en regelbunden tid avsatt för kreativitet har gjort att inspirationen kommer oftare – inte för att jag väntar på den, utan för att jag skapar utrymme för den.

3. Kreativa utflykter – inspireras av nya intryck

Det tredje kraftfulla sättet att öka din kreativitet är Konstnärsträffar. Julia Cameron förespråkar att du regelbundet tar dig tid att utforska något som ger dig inspiration. Jag har använt detta till att besöka konstutställningar, utforska en särskild avdelning på biblioteket, vandra i naturen och prova nya kreativa aktiviteter.

Det här är inte något jag använder mig av hela tiden, men under perioder har det varit till stor hjälp. Konstnärstträffar var en av de första övningar jag använde för att lära mig prioritera mig själv igen som ensamstående mamma. Det blev ett sätt att hitta tillbaka till vad som gav mig glädje i livet utanför föräldrarrollen. Varje gång har det gett mig nya perspektiv och idéer som jag annars inte skulle ha fått.

Foto: Pexels

Planera en konstnärsträff i veckan med dig själv

  • Planera in en kreativ utflykt varje vecka – ensam, utan distraktioner.
  • Utforska platser, aktiviteter eller konstformer du normalt inte ägnar dig åt.
  • Tillåt dig att observera och inspireras utan krav på prestation.

När jag började använda denna metod hjälpte det mig både att vidga mina perspektiv och få nya idéer. Det har även utvecklat mitt skapande på intressanta sätt. Senare ledde det till att jag planerade en hel vecka i taget där jag rest runt i Sverige utan någon förutbestämd plan. Bara för att utforska det som kändes lustfyllt och spännande! Men det första motståndet att komma över då för 20 år sedan, var att över huvud taget planera in en utflykt med bara av mig själv som sällskap.

Öka din kreativitet med struktur och improvisation

Detta är mina tre mest kraftfulla sätt att öka min kreativitet. Kreativitet behöver både frihet och ramar. Lotta Abrahamsson förespråkar att skapa en struktur som stödjer dina mål men samtidigt lämnar utrymme för spontanitet. Julia Cameron, å andra sidan, menar att lekfullhet och experimenterande är avgörande för att hålla skapandet levande.

Ofta har min inre kritiker eller prestationsprinsessa stått i vägen för mitt skapande. Men, genom att kombinera de här tre metoderna för ökad kreativitet, kan jag nu lättare behålla kontakten med mitt fantasifulla, magiska och kreativa inre barn.

Som avslutning…

I detta tidigare blogginlägg kan du se ett av de kreativa projekt jag ägnat mig åt vid min stuga det gångna året – att fixa off grid vatten.

Börja redan idag! Prova någon av dessa metoder och upptäck hur små förändringar kan ge stora resultat!

Har du testat någon av tipsen tidigare? Vilka kreativa projekt drömmer du om att förverkliga? Skriv gärna i kommentarerna!

Tror du att innehållet kan vara till glädje för någon mer? Dela gärna inlägget i dina sociala medier och följ CaMP på Instagram!

Blessed be,

Visningar: 55

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen